Nederlands Hervormde begraafplaats aan de Hoge Vuurscheweg te Lage Vuursche

De Nederlands Hervormde begraafplaats aan de Hoge Vuurscheweg te Lage Vuursche is eigenlijk niet te missen. Het kerkhof is waarschijnlijk in 1790 aangelegd vanwege gebrek aan grafruimte in de kerk(Stulpkerk). Tot dat jaar werden overledenen in de hervormde kerk uit 1659 begraven.

Dirk van der Woord legde het kerkhof aan voor 822 gulden. De begraafplaats heeft een wigvormige plattegrond met rechthoekige paden structuur.In de vorige eeuw is dit stuk grond een paar keer uitgebreid door grond te kopen richting kasteel drakesteyn. Hierdoor werd de wigvorm nog duidelijker.In 2012 is een nieuw stuk gereedgemaakt recht achter de kerk.

Om de begraafplaats heen staat een smeedijzeren hek als afrastering. De hekken van de ingang hebben een opschrift. Deze hekken zijn in 2013 opgeknapt. Links vlak naast de ingang staat een stenen baarhuisje. Op deze begraafplaats vinden per jaar gemiddeld 3 begrafenissen plaats.

Friso van Oranje-Nassau van Amsberg is in op 16 augustus 2013 op deze begraafplaats begraven. Na deze begrafenis is de begraafplaats overspoelt met bezoekers. Nog steeds.

Als er familie van u op deze begraafplaats begraven is en u hebt vragen hierover kunt u zich schriftelijk wenden tot: H Kuus Vuurscheweg 1 3723 MD Bilthoven

© 1999 - Albert Naber